Ga verder naar de inhoud

Een portret is een proces - de getuigenis van Chris

Een portret is voor mij nooit zomaar een tekening. Ik neem je graag mee in mijn wereld. Wat is dat eigenlijk ‘in opdracht werken’?

De eerste stap is een ontmoeting. Dat kan online zijn, maar meestal is dat toch eentje ‘in het echt’. Die ontmoeting geeft een sparkle, iets dat voor een kleine of grote wauw zorgt tussen mij en jou. Er is een beeld, een woord, een gevoel dat ons verbindt

Zo ontmoette ik Chris vorig jaar in Wakkerzeel: “Begin mei belandde ik op de tentoonstelling van Sarah. Ik voelde me van mijn sokken geblazen. Haar portretten samen haar tekstjes erbij raakten me diep.” Al snel kreeg ik een bericht van haar: ik kon iets voor haar betekenen. En zo geschiedde dat ik mee op pad mocht gaan.

“De winter ervoor bracht ik grotendeels uitgeput in bed door,” vertrouwde ze me toe, “daar nam ik het besluit om rond mijn 60e verjaardag een ritueel te doen. Een ijkpunt om iets af te sluiten en een nieuwe periode aan te vatten.”

Dit zou niet zomaar een portret worden.

Chris en ik gingen samen door het proces. Ik leerde een prachtige vrouw kennen, die me haar vertrouwen gaf, zich open stelde en me meenam in haar verhaal, haar leven. “Sarah heeft me al de ruimte en tijd gegeven die ik nodig had. Op mijn vraag heeft ze foto’s van me genomen toen ik yoga deed.”

De voorbije weken heb ik haar verhaal aan het papier toevertrouwd. Ik wist op welke plek in haar huis het portret zou komen. Zo kon ik iets op maat van die plek maken en natuurlijk van haar. Ik wou Chris vatten met die heldere unieke blik zoals ze voor me stond die dag in mei. Ik zag een Chris met veel goesting in als het ware een nieuw leven.

"Lieve, wijze Sarah, met de precieze blik in je ogen en de goeie intentie in je hart. Zoveel bedankt voor je mooie werk en ons gezamenlijk projectje. Ik vind het een prachtig resultaat. Dikke merci !!!

Ik herkende mezelf ook in het proces: goesting in de toekomst, om te groeien en toch af en toe niet meer weten hoe ik dat nu weer ging doen. Het ene moment vol vertrouwen in mezelf en het andere vol onzekerheid en angsten. Misschien maak jij dat ook wel eens mee?

Van de yoga-foto’s maakte ik nog een tekening.

“Ik was overdonderd…Ik zag mezelf, herkende mezelf en begreep dat beide houdingen zo precies bij me passen. Ik ben er zo blij mee. Het maakt me gelukkig!”

Telkens Chris de tekening ziet, is mijn wens dat ze zich herinnert om zich open te stellen en alle plannen te laten stromen in haar leven. Dankjewel, lieve Chris